Májusi ínyencség: az eper

Ínyencség eper formájában

Eper, kerti-, földi-, termesztett-, ananászeper vagy szamóca. Bárhogy is nevezzük, éppolya zamatos. És néhány hete már a hazai piacokat is ellepte. Már nem csak az importált, de a magyar eper is kapható az út menti árusok, piaci kereskedők standjainál. Mindenki tudja, hogy a hazai eper mennyivel jobb a sokszor ízetlen, importált gyümölcsöknél, de annyira szeretjük, hogy azt is megvesszük, csak végre ehessünk belőle. Nem is csoda, hiszen ez az egyik legzamatosabb gyümölcs és rengeteg ínyencséget lehet belőle készíteni.

A hideg téli napokon citrusfélékkel igyekszünk pótolni a szervezetünk C-vitamin ellátását, de amint beköszönt a tavasz, ezt a szerepet átveszi az illatos szamóca. 100 gramm szamóca 60 mg C-vitamint rejt magában, s ezzel a gyümölcsök között is kiemelkedő helyen áll. Az szamóca ráadásul nagyon alacsony energiatartalmú (100 grammban 35 kalória), s íze pedig egyszerűen fantasztikus. Vas-, kalcium- és magnéziumtartalmával gondoskodik szervezetünk ásványi anyag-egyensúlyáról, s önmagában is tápláló, könnyű. Akár egy késő esti nasinak is beillik.

Az ideális eper kiválasztása

Az eperszemeknek nem a színe és a mérete számít, hanem az illata. Ha vásárolunk, akkor mindig az alapján döntsük el, melyik kerül a kosarunkban, ez ugyanis önmagában garancia a finom, édes gyümölcsre. A színe legyen a lehető legegységesebb, a kocsánya és gallérja pedig élénkzöld. Kerüljük el az összenyomódott szemekkel teli tálakat. Azok legfeljebb lekvárnak jók.

Belsőleg az eper gyógyít

Zamatos, lédús és édes gyümölcsöt kóstolhatunk. Az szamóca azonban nem csak az íze miatt ennyire csodálatos. Mivel nagyon magas az antioxidáns-tartalma, az eper igazi „szupergyümölcs”, melyet érdemes rendszeresen fogyasztani, hiszen a benne található vegyületek nemcsak bizonyos betegségeket segítenek megelőzni, de az öregedést is lassítják. Ráadásul eperből viszonylag könnyű elfogyasztani a pozitív egészségügyi hatásokhoz szükséges mennyiséget, hiszen ellenállhatatlan az íze. Az eper számtalan egészségügyi hatása között találhatjuk például azt is, hogy hozzájárul a vércukorszint normalizálásához, és megelőzi a vércukorszint hirtelen megugrását. Gyulladáscsökkentő hatásával segít a krónikus gyulladásokat mérsékelni. A rendszeres eperfogyasztás segítségével csökkenthető a koleszterinszint, megelőzhető az érfalak károsodása is. Tehát, mértékkel, de mégis együnk annyi epret, amennyire lehetőségünk van, amikor szezonja van ennek a szuper gyümölcsnek. Változatos édességek, saláták készíthetők belőle, de önmagában is nehéz megunni édes ízét.

Külsőleg az eper szépít

Az eper nem csak elsőosztályú táplálék, de kiváló ápoló is készíthető belőle. Ha túl sok eper maradt ránk és már lekvár sem fér a polcra, akkor készítsünk belőle szépségszereket. Például az epres arctonik nagyon jó hatással van a bőrre. Elsősorban frissítő, bőrmegújító hatású. Akkor használd, ha az arcod hajlamos a puffadásra, pirosságra, gyakran vannak a szemed alatt táskák, fekete karikák. Hogyan készítsük el? Nyomjuk össze villával az epreket, amíg eperlé állagot nem kapunk, majd keverjünk hozzá 50 ml rózsavizet. A tonikot hűtőbe kell tartani és nagyjából egy-két napig áll el, tehát gyorsan fel kell használnunk.

Ha inkább az arcmaszkok hívei vagyunk, akkor sincs baj. Az eperből készült arcmaszkot használhatjuk még a dekoltázsra és a nyakra is. Ránctalanító hatást tulajdonítanak neki, de azért persze csodát nem fog tenni. Energetizálja és puhává varázsolja a bőrünket. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy alaposan összetörjük a szemeket, amíg sűrű állagú masszát nem kapunk. Egészítsük ki egy kis mézzel és tejszínnel. Az így kapott maszkot hagyjuk legalább tíz percig fent, majd langyos vízzel mossuk le. Tudtad, hogy az eper hámlasztó, zsírelvonó és pórus összehúzó, a benne található szalicilsavnak köszönhetően? Problémás bőrre is kiváló. Ha kávézaccot vagy cukrot adunk a masszához, amit előzőleg készítettünk, akkor készen is van az arcradírunk. De ezt akár egész testre is használhatjuk. Anélkül ápol, hogy zsírosítana.

A hajunk is szereti az epret, köszönhetően a benne található B5- és B6-vitaminoknak. Ezeket hajhullás kezelésére is ajánlják, illetve az ellágsav gátolja a hajszálak elvékonyodását, töredezését. Utóbbi persze csak akkor ér valamit, ha eleve ügyelünk arra, hogy a sörtés hajvégeinktől néhány havonta megszabaduljunk. A selymes hajért nem kell mást tennünk, mint pépesítenünk néhány szem szamócát, keverjünk hozzá mézet és vigyük fel a hajunkra. 15-20 perc dunsztolás után mossuk meg a hajunkat. Nem csak illatos, de pihe-puha is lesz. Ez a pakolás a száraz hajra is nagyszerű, de még tovább fokozhatjuk az ápoló hatást tojássárgával. Korpa ellen pedig adjunk a péphez kakukkfű olajat. A korpa sajnos egy kellemetlen következménye a fejen élősködő gombáknak, amiktől így könnyedén megszabadulhatsz.