Hova kerüljön a mennyezeti lámpa?

El lehet rontani a mennyezeti lámpa elhelyezését?

A válasz röviden: igen. A lakberendezés egyik sarkalatos pontja a fényforrások elhelyezése a helyiségekben. Egész könyvek szólnak arról, hogyan hatnak a fényforrások a szoba összhangjára, és hogyan befolyásolják az ott lakók hangulatát. Tehát a mennyezeti lámpa megfelelő elhelyezése nélkül semmit se ér, hogy harmonikusan válogattuk össze a színeket és ízléses dekorációkkal egészítettük ki a helyiséget. A sötét zugok és sarkok nem varázsolják túl meghitté a szobákat, sokkal inkább egy fénytelen és homályos odút eredményeznek. Éppen ezért elengedhetetlen a megfelelő mennyezeti lámpa és elhelyezés kiválasztása, amivel elérhetjük a kívánt hatást, hogy a helyiségekből kihozzuk a maximumot és teljes pompájukban tündökölhessenek. Szerencsére ma már könnyedén variálhatunk és változtathatunk a döntésünkön. Ehhez nagy segítségünkre vannak az összeszerelhető eszközök és bútordarabok. Vagyis egy kis kreativitással még a legöregebb bútorunkból is teljesen új, funkcionális darabot hozhatunk létre.

A mennyezeti lámpa is könnyedén variálható?

A függő fényforrások, vagyis függelékek egyik nagyon nagy előnye az, hogy könnyedén változtathatunk rajta. Ez annak köszönhető, hogy a zsinórjuk állítható hosszúságú, így a legváltozatosabb fényhatásokat az összpontosított fényártól a finom és sejtelmes hangulatvilágításig, bármit megvalósíthatunk. Ehhez persze több kell, mint a megfelelő madzag hosszúság. Ezért térjünk is át azokra a fortélyokra, amelyek segítenek nekünk a tökéletes kialakításhoz. A megfelelő magasság megállapításának legegyszerűbb módja, ha a helyiség belmagasságának minden méterre után megközelítőleg 6 cm-t számolunk a zsinór hosszának. Vagyis egy 3 méteres magasságban lévő plafonról 18-20 centiméter az ideális távolság a lámpának, ugyanis a világítása így oszlik el a legegyenletesebben.

Ha esetleg egy kicsit lágyítani szeretnénk a helyiségeink, például az étkező világításán, csillár helyett három vagy több lámpát érdemes egymás mellé lógatni, mert így a szemet nem zavarja az egy pontból érkező fényáradat és selymesebb, átmenetesebb fényviszonyokat teremthetünk. Mostanában kimondottan nagy divatja van ezeknek a megoldásoknak. Sőt lehet olyan mennyezeti lámpa testeket kapni, amelyek három-négy lámpaburát fognak össze. Például egy minimalista helyiség hangsúlyos pontja lehet az effajta világítótest. Ha engedi az időnk, kísérletezzük ki a számunkra ideális fényerősséget. A bútorok elhelyezése és az ablakok tájolása is hatással van a szobai fényekre. Ezek pedig sajátos tulajdonságok minden lakásnál, háznál. A megfelelő magasságot az is befolyásolja, hogy ne legyenek a lámpafejek az ember útjában. Variálhatunk a lámpa színeivel is, de ha homogénebb a színösszeállítás, maradjunk az egyszínűnél. Ha nem vagyunk ezermester beállítottságúak és a dolgokat inkább megtervezni tudjuk, mint kivitelezni, keressünk meg egy hozzáértőt, aki segít nekünk felszerelni és beállítani a zsinór hosszát, valamint a borítások cseréjében.

Mennyezeti lámpa a lépcsőfordulókba és a konyhába

Bátran nézelődjünk az interneten is. A mennyezeti lámpa webáruház sok esetben tartalmaz képeket, amelyeken láthatjuk, hogyan mutat térben a világítótest. A lakásunkban nincs olyan helyiség, ahová ne kellene világítás. Szobánként és funkcióként azonban eltérőek a helyiségek igényei. Egy előszoba vagy egy lépcsőforduló bevilágítása nem nagy ördöngösség. Ha szeretnénk elkerülni azt, hogy sötétben botorkálva kelljen felmásznunk az emeletre vagy az otthonunk másik pontjára egy-két jól elhelyezett fénytesttel orvosolhatjuk a problémát. Nagyban sem kell gondolkodnunk. Ezeket a pontokat a kisebb mennyezeti lámpa is megfelelően be tudja világítani. A nehézséget esetleg a megfelelő magasság kitalálása jelentheti. Ezekben a szobákban az emberi átlagmagassághoz viszonyítsunk inkább. A lámpa kerüljön az átlagmagasság fölé plusz 40 cm-rel. Így elkerülhetőek az ütközések, de ha ennél magasabb illető érkezik, azért figyelmeztessük az esetleges veszélyforrásra.

A konyhában az a terület, ahol a legtöbb fényre van szükségünk, az a konyhaasztal. Senki sem szeret sötétben enni, vagy éppen dolgozni. A félhomály álmosítja az embert, egyhangúvá teszi a családi beszélgetéseket. A zöldségek, húsok feldolgozásánál megfelelően látnunk kell, a saláták fűszerezésénél szintúgy, hogy ne érjen minket meglepetés a későbbiekben. Ha különálló konyhaszigetünk van, akkor viszonylag egyszerű a dolgunk: három függőlámpa az asztal fölé, amely közvetlen fényt biztosít a konyhai tevékenységekhez is és még dizájnosan is mutat. Itt a balesetek miatt sem kell annyira aggódnunk, így bátran leengedhetjük a mennyezeti lámpa fejeit. A mennyezeti lámpa nagy előnye a kisebb alapterületű helyiségekben, hogyha nincsen, vagy nem fér el az éjjeli asztalunk az ágy mellett akkor sem probléma hova tenni a lámpát, hiszen a plafonról lóg.

Szükséges a mennyezeti lámpa egyáltalán?

Mint világítás szempontjából, mind lakberendezési szempontból az. Ha nem szeretjük a függelékeket, nézzünk szét a plafonhoz rögzíthető mennyezeti lámpák között, vagy válaszunk beépíthető spotokat, esetleg paneleket. Nagyon sok megoldás áll a rendelkezésünkre. Mindenki talál az ízlésének megfelelőt.