Autószerelés: otthon vagy műhelyben?

Autószerelés saját felelősségre

Még a mai napig gyakori látvány, hogy a lakások előtti parkolókban, udvarokban társaságok gyűlnek az nyitott motorháztetős autók köré és próbálják megoldani a problémát. Néha sikeresen, néha sikertelenül. Az biztos, hogy lehetnek olyan kisebb-nagyobb bajok, amelyek házi körülményeket között is orvosolhatunk – anélkül, hogy szakképzett autószerelők lennénk. Az igaz, hogy ehhez nem árt némi műszaki véna, de ma már az interneten található cikkek és fórumok sokat segíthetnek az elindulásban. Ennek fényében összeszedtünk néhány tipikus szituációt és lehetséges megoldást az autó-bajokra, amelyek akkor is működhetnek, ha nem erősségünk az autószerelés. Persze ezek nyomába se érnek a hozzáértők munkájához és tudásához, így mindenki a saját felelősségére lásson neki megbütykölni a kocsiját. Régen könnyebb dolguk volt a tulajdonosoknak, mert az akkori gépjárművek még nem rendelkeztek annyira összetett mechanikával, mint modern társaik. Az összetett motorok, a soklengőkaros futóművek, a szabályzó elektronikák és az érzékeny motorvezérlők olyan területei a négykerekűeknek, amelyekhez laikusként jobb inkább nem nyúlni. Mik a kivételek?

Autószerelés kezdő szinten: az olajcsere

 Nem kell hozzá szakképesítés, bizonyítvány, sem különösebb műszaki ismeret. Ez a kezdő szintű autószerelés, az olajcsere egyáltalán nem bonyolult, de azért érdemes néhány dologra figyelni. A titok nyitja az, hogy mindig az autóba való motorolajat kell használni, tehát ha a kézikönyv előírt egy fajtát, ne öntsünk bele másikat. Ez a motor károsodásához vezethet, és azt már nem fogja megoldani az otthoni autószerelés, bütykölés. Emellett a mennyiség is nagyon fontos. Erről ugyancsak a kézikönyvben tájékozódhatunk, de bizonyos motorolajok csomagolásán is fel van tüntetve. Az olajcsere elengedhetetlen lépése az új olajszűrő beépítése is. Ahogy az olajnál, úgy itt is figyelni kell: van olyan autó, ahol évjáraton belül is eltér az olajszűrő mérete. Az alkatrész cseréjéhez ajánlott olajszűrő leszedőt használni, hogy megfelelően rögzíteni lehessen a szűrőt a helyére. És végül az autószerelés során leselejtezett olajról is gondoskodni kell. Ezt arra kijelölt átvevőhelyeken tehetjük meg. Ha bármiben is bizonytalanok vagyunk, hagyjuk szakemberekre a dolgot. Sokkal kevesebből ússzuk meg, mint amennyi kárt okoznánk a kontárkodással. Ha rossz olaj került az autónkban a következő a teendőnk: 1. felhagyunk az otthoni autószereléssel, 2. félretesszük az autót, 3. azonnali olajcserét kérünk szakembertől.

Autószerelés haladó szinten: a levegőszűrő csere

A levegőszűrő ugyanolyan gyakori cserére szorul, mint az motorolaj. Az alkatrész maga nem egy vészes kiadás, de elhasználódása sok bosszúságot tud okozni. Már amennyiben felismerjük, hogy a levegőszűrővel van a baj. Alapvetően a szűrőnek az a feladata, hogy megtisztítsa a motorba jutó levegőt. Emiatt idővel eltömődik. A levegőszűrő fedelét általában néhány csavar tartja. Ha ezt levesszük, könnyedén meg tudjuk állapítani, hogy milyen állapotú az alkatrészt. A jó állapotú szűrő fehér, minden más árnyalat már az elhasználódásra utal. A fekete pedig azonnal cserére szorul, úgyhogy eljött az otthoni autószerelés ideje. Honnan tudjuk még, hogy a légszűrőnk már leáldozóban van? Csökken a motor teljesítménye, esetleg az rángat vagy egyenetlenül jár, gáz adáskor fekete füst tűnik fel az autó faránál. Akárcsak az olajszűrőre, úgy erre is igaz, hogy motortól és évjárattól függően eltérhet a méretük, így vásárlás előtt célszerű tájékozódni. Fontos, hogy a csere során, ha kivetted a szűrőt, töröld át belül a szűrőházat, hogy az esetlegesen még ott lévő szennyeződések ne juthassanak tovább a motor irányába.

Levegőszűrő nélkül sose használjuk az autót. Megfelelő méretű és minőségű alkatrészt pedig ne akarjunk oda nem illővel helyettesíteni. Ha a légszűrő méret pontatlan és kisebb, mint a szűrőház akkor ott piszkos levegőt szívbe a rendszer, ami sok problémát tud okozni. Ezen szintén nem fog az otthoni autószerelés segíteni.

Autószerelés középhaladó szinten: pollenszűrő csere

Volt már szó olaj-és levegőszűrő cseréről, úgyhogy harmadikként a pollenszűrőről lesz szó, és annak otthoni autószereléséről. Amíg a levegőszűrő autónk motorját, addig a pollenszűrő a mi egészségünket védi. A feladata ugyanis az, hogy meggátolja szellőzőrendszerbe kerülő korom, por, pollen és más részecskék bejutását az utastérbe. Ha kellemetlen szag van az autóban, akkor szinte mindig ez a szűrő a ludas. A cseréje fontos, különösen a klíma-szezon alatt. Ennek típusának megállapítása már kicsit trükkösebb és elhelyezkedése is autó típus függő. Van, hogy a kesztyűtartó mögé teszik, máskor csak a gázpedál levételével férhetsz hozzá, de olyan is, hogy a szélvédő tövében van. Az alkatrész ára igen tág skálán mozog. 2-3 ezer fonttól 30 ezerig, bár ezt természetesen az is befolyásolja, milyen kategóriába esik személygépkocsink.