A vegyes tüzelés kazánokról

Micsoda az a vegyes tüzelésű kazán?

Úgy gondolom, a legtöbben ismerjük a kazánok különböző típusait, ám azoknak a működéséről igazán keveset tudunk. Pedig igazán hasznos lehet valamelyest tisztába lenni ezzel az eszközzel, főleg ha esetleg gondolkodnánk egy ilyen jellegű termék beszerelésén. Az alábbiakban a vegyes tüzelésű kazánokról fogunk beszélni, ezek működéséről illetve arról, hogy tulajdonképpen miért is bizonyulnak ezek az eszközök igazán kiváló alternatívának.

A vegyes tüzelésű kazánok, más néven szilárd tüzelésű kazánok egy olyan kazánfajta, mely speciálisan egy lakás vagy ház fűtésre van kifejlesztve. Ez a kazánfajta szénnel, fával illetve olyan tüzelőanyagokkal fűthető, mely a konkrét kazán használati utasításában szerepel (ez eltérhet a kazánok típusainál, éppen ezért nem bocsátkozom konkrétumokba viszont a fa és a szén minden kazán típussal kompatibilis). Egyébként az újabb gyártású kazánok, már a megújuló energiaforrások égetését is támogatja, így a fa és a szén mellett a pellet vagy akár a növényi hulladék égetésre is van lehetőségünk. Egyénként ezek a vegyes tüzelésű kazánok viszonylag sok méretben és formában kaphatóak így abszolút nem okozhat problémát az elhelyezésük, ugyanis a saját igényeinkre szabva tudjuk kiválasztani a lehető legmegfelelőbb alternatívát.

A vegyes tüzelésű kazán telepítésének feltételei

Mint már a fentiekben is említettem alapvetően sok féle-fajta kazánról beszélhetünk a vegyes tüzelésű kazánok esetén, ugyanis pontosan a szakszerű elhelyezés miatt számos alternatívát találtak ki azok, akik kifejlesztették ezeket a termékeket. Így minden egyes háztartásban a saját igényeinkre szabottan tudjuk megoldani a kazán betelepítését. Amennyiben rendelkezünk gázkazánnal, de még e mellé igénybe vennénk a vegyes tüzelésű kazán lehetőségét, feltétlen fontos, hogy egyrészt szakember segítségét kérjük mind az újdonsült vegyes tüzelésű kazán kiválasztásánál, mind a beszerelésénél. Ugyanis lehetőség van ebben az esetben a gázkazánnal történő kombinált használatra, viszont ebben az esetben figyelembe kell azt venni, hogy a telepítésnek a gázkazán közelében kell, hogy történjen, hiszen ebből a pontból indul ki a fűtési rendszer.

A következő pont a vegyes tüzelésű kazán bekötése, mely folyamatot igencsak fontos feltétlenül szakemberre bízni. De alapvetően léteznek olyan kazánok, melyek zárt rendszerre köthetőek, ezeket a robbanástól egy biztonsági szelep védi meg, ugyanis ha túlságosan nagyra nőne a nyomás, akkor a biztonsági szelep képes addig lefújni, amíg a nyomás normális nem lesz. A másik esetben a vegyes tüzelésű kazán telepítése egy már előre kialakított központi fűtés rendszerhez történik. De mindenképpen érdemes szakember véleményét kikérni, hogy konkrétan személyesen az adott esetre melyik megoldás a legmegfelelőbb és természetesen a legbiztonságosabb. Ebben az esetben egyébként a kezeléshez állandó felügyelet szükséges. Illetve puffer tároló bevezetésével a vegyes tüzelésű kazán teljesítménye jelentős módon növelhető. Egyénként fontos tudni, hogy bár a fentiekben több eshetőséget is felhoztam a gázkazánnal történő kombinációjára a vegyes tüzelésű kazánnak mégis alapvetően magában is tökéletesen használható.

A vegyes tüzelésű kazán beszerelésének a legfontosabb feltételei

A vegyes tüzelésű kazán beszerelésének a legfontosabb feltételei közé tartozik a biztonsági szerelvények megléte, értem ez alatt a túlnyomás vagy a túlfűtés ellen fellépő intézkedéseket. Továbbá rendelkezni kell központi fűtésrendszerrel, de mindezt olyan kivitelben mely a vegyes tüzelésű kazán jellemzőihez van igazítva. Kell rendelkeznünk tüzelőanyag tárolóval, illetve biztosítanunk kell a tűbiztos salak eltávolítást. Ahhoz, hogy működni tudjon a fűtés rendelkeznünk kell állandó jelleggel tüzelő anyaggal (fa, szén, és amit enged az adott kazán) Továbbá biztosítanunk kell az égéslevegő eltávolítását, az égéstermék elvezetését és a személyi felügyeletet a kazán megfelelő működéséhez.

A vegyes tüzelésű kazán jellemzői

Alapvetően amennyiben ezt az alternatívát szeretnénk választani nagyon fontos azzal tisztában lennünk, hogy a vegyes tüzelésű kazán bizony sokkalta nagyobb odafigyelést igényel, mint a hagyományos társaik. De emellett nem igazán igényel komoly tapasztalatot, vagy szakértelmet a kezelése, csupán megfelelő odafigyelést. Oda kell figyelnünk a napi begyújtásra, illetve a folyamatos jellegű tüzelőanyag pótlásra, arra is feltételen szükséges odafigyelni, hogy semmi esetre se fűtsük túl az adott kazánt, illetve, hogy mindig elvégezzük a salak anyag eltávolítását. Továbbá szükséges minimum 1 havonta maximum 2 havonta teljesen áttakarítani és kitisztítani a kazán belsejét.

 Úgy gondolom alapvetően egy kiváló fűtési alternatíváról beszélünk a vegyes tüzelésű kazánok használatának az esetén. Én személy szerint mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a kiváló alternatívát.