Amit a terhelésélettani vizsgálatról tudni érdemes

terheleselettani-vizsgalat-pic3

A terhelésélettani vizsgálat alapjai

Amit a terhelésélettani vizsgálatról tudni érdemes, hogy mindenképpen érdemes elvégeztetni. Mindjárt eljutunk oda is, hogy pontosan miért jó ez. Elsősorban sportolóknak ajánlott, de bárki, aki törődik a testével és jobban meg szeretné ismerni azt, elmehet egy ilyen vizsgálatra, és tanácsokat kaphat, hogy hogyan is lenne érdemes folytatnia a diétáját vagy a heti edzéseit.

A terhelésélettani vizsgálatról néhány szóban

Minden mozgás valamilyen reakciót vált ki a testünkből, a mozgási szokásainkhoz alkalmazkodik a testünk, átalakul és számos látható és nem látható változás történik. Ezek a változások többnyire pozitívak, azonban előfordulhatnak negatív reakciók is, amelyeket mindenképpen monitorozni kell. Érdemes lehet ezt orvosi segítséggel tenni, hiszen így lehetünk csak biztosak abban, hogy jó úton haladunk. Sportolók számára különösen fontosak ezek a vizsgálatok. Negatív reakció megragadva a dolgot: a sportoló megtudhatja, hogyha valamilyen rejtett szívproblémája van, szervi elváltozása, hogyha rosszat tesz egy bizonyos edzésformával a szervezete számára. Sokszor hibázzák el ezt a lépést, ami akár a profi karriert is derékba törheti. Elég egy rossz ízület, amit nem kezelnek, nem védenek, vagy egy gyengülő csont, aminél ha megtörténik a baj, utána sajnos nincs visszaút.

terheleselettani-vizsgalat-pic1

A pozitív oldalról pedig megfigyelhetjük, melyek a leghatásosabb edzésformák, mivel tudunk még hatékonyabb életmódot és edzési stratégiát kialakítani. Hasznos segítséget jelent mindez az edzőknek is, akik konkrét adatok alapján tudnak így dolgozni, és nem csak a bevált módszereket alkalmazhatják vagy találgathatnak ilyen módon.

Talán azt gondolnánk, hogy egy viszonylag kisebb részéről beszélek csak az emberi szervezetnek, de ez egyáltalán nem igaz. A rendszeres erőteljes mozgáshoz való alkalmazkodás megjelenik a neuromuszkuláris rendszerben éppen úgy, mint a kardiorespiratorikus funkciókban, az izomanyagcserében és a motoros gyakorlatok végrehajtásában is, de még ezeket is össze tudnám úgy foglalni, mint a jéghegy csúcsa, ugyanakkor ezek közül talán a legfontosabb mégis csak az izomanyagcsere, amelynek orvosi ellenőrzése elengedhetetlen egy olyan ember számára, aki rendszeresen edz. Itt számít ugyanis az is, hogy az anyagcsere oxigén jelenlétében vagy oxigén jelenléte nélkül történik-e. Ebben az anyagcserében részt vesz a tüdő, a szív és a keringési rendszer, ahogy természetesen az izom is, tehát gyakorlatilag több szervünk és a testünk egészét befolyásoló jelenségről van itt szó. Erről a bonyolult és teljes testet igénybe vevő folyamatról hatékony mérések, spiroergometriás vizsgálatok segítségével kaphatunk egy áttekinthető képet.

A terhelésélettani vizsgálat a SYNLAB-nál

A SYNLAB klinikáját azért tudom ajánlani minden sportolónak és rendszeresen edzőnek, mert náluk a terhelésélettani vizsgálat csomagban kérhető más, teljesítménydiagnosztikai vizsgálatokkal együtt, így több legyet üthetünk egy csapásra. A terhelésélettani vizsgálatoknak persze számos előnye van, de a test együttesét kell néznünk, nem csak terheléses vizsgálatokat végezni, hogyha többet szeretnénk megtudni a teljes egészségi állapotunkról és állóképeségünkről, hiszen számos hormonszint is befolyásolja a képességeinket, a vitaminok és ásványi anyagok hiánya, megléte vagy túlzó megléte is mind hozzájárul ahhoz, hogy hogyan tudunk egy nap folyamán teljesíteni.

A SYNLAB klinikáin és a honlapon számos csomagból tudunk válogatni, általános és speciális kategóriában is. A laborcsomagok számos vizsgálatot magukba foglalnak, többnyire vérvétellel is számolnunk kell, amiből rengeteg fontos információt megtudhatunk és vizeletvizsgálatra is sor kerülhet a részletesebb eredmények elérése érdekében.

A csomagok közül könnyen tudunk választani egy kis teszt segítségével, ami megmutatja, melyik lenne az ember számára a leginkább megfelelő. Persze a szolgáltatást igénybe vevők keze nincs megkötve ebben az ügyben, hiszen végigböngészhetik a teljes kínálatot, és saját ízlésük szerint is választhatnak a felsorolt szolgáltatásokból a terhelésélettani vizsgálat segítségével és anélkül is persze.

terheleselettani-vizsgalat-pic2

A terhelésélettani vizsgálatok mellett: dieteika és táplálkozás

Sportolók számára különösen ajánlott a dietetikai szaktanácsadás igénybe vétele a terhelésélettani vizsgálat mellett, mivel ennek segítségével nem csak állapotfelmérésre lehet az embernek lehetősége, hanem egy folyamatos konzultációra is a táplálkozás terén. A megfelelő tápanyagok bevitelével küszöbölhetjük ki a vérvizsgálaton és a vizeletvizsgálaton kapott nem megfelelőnek ítélt eredményeket, emellett pedig szaktanácsadást kaphat az ember az erőnléte növeléséhez is, a megfelelő izomzat kialakításához. Minden az étkezéssel kezdődik, egyaránt befolyásolja az edzés alatti képességinket és az izomzat fejlődését. A helyes táplálkozással még a sportbalesetek nagy része is elkerülhető, hiszen olyan tartós izomzatot, csontozatot és ízületeket tudunk felépíteni a megfelelő tápanyagok segítségével, amelyek bírják a gyűrődést, és kevésbé sérülnek a megerőltető mozgást követően sem, hogy ne kelljen lemondani a sportolás öröméről a terhelésélettani vizsgálatoknak köszönhetően.  A terhelésélettani vizsgálatok mellett tehát táplálkozásélettani eredmények is nagyon fontosak lehetnek az ember számára, érdemes ezeket igénybe venni.